Faglige nøgleord: Proteiner, Enzymer, Bioteknologi, CO2 fangst, Klimaforandringer, Grøn omstilling, Biosolutions
Oplæg tilgængeligt på: Dansk og engelsk
Kære gymnasielærer(inde)
Jeg er PhD-studerende ved DTU Bioengineering og forsker i enzym-assisteret CO₂-fangst.
Helt kort:
Jeg vil fortælle om min vej til nu at være PhD-studerende, om CO₂-udledning og CO₂-fangstmetoder samt om enzymer som bioteknologisk værktøj til CO₂-fangst og andre biosolutions.
Mere i dybden vil jeg forventeligt:
Først og fremmest vil jeg fortælle om min rejse fra gymnasial uddannelse til nu at være PhD-studerende på DTU. Dette indebærer min gymnasiale uddannelse med Bioteknologi som linje, sabbatår med frivilligt arbejde ved Marine Conservation Philippines, bachelor og kandidat i Bioteknologi ved Københavns Universitet (herunder dets kurser, mine projekter undervejs samt min deltagelse i verdensmesterskaberne i syntesebiologi, iGEM), min stilling som videnskabelig assistent (at skrive en videnskabelig artikel) og nu at være PhD-studerende på DTU (og være supervisor for DTU’s iGEM-hold). Jeg håber, at dette kan være med til at vise, hvad det vil sige at vælge den naturvidenskabelige retning og de mange forskellige muligheder, der er i life science.
Dernæst vil jeg holde en præsentation, hvor jeg forventer at fortælle om CO₂-udledning (dets betydning for klimaet, hvor vi står i dag, og hvordan fremtiden ser ud), forskellige CO₂-fangstmetoder (allerede udviklede metoder og metoder under udvikling), hvad vi gør ved den fangede CO₂ (opbevaring og omdannelse til produkter), enzymer (hvad enzymer er, hvad de kan bruges til, og hvordan vi forsker i dem) og ikke mindst, hvordan enzymer kan bruges til at forbedre CO₂-fangst.
Jeg forestiller mig at inkludere en eller flere quizzes undervejs, eksempelvis om CO₂, nuværende udledning og klimaforandringer. Jeg vil muligvis også lave en lille workshop eller lignende, eksempelvis omkring enzymer generelt eller CO₂-fangstmetoder.
Jeg ser frem til at høre fra dig om muligheden for at inspirere de studerende til at tage en naturvidenskabelig retning, at fortælle om de nuværende udfordringer, verden står over for med klimaet, samt hvordan enzymer som bioteknologisk løsning er og kan være med til at hjælpe processer – herunder CO₂-fangst!