Et træningscenter til dine celler

Faglige nøgleord: 3D print, cellebiologi, lab-on-chip, anvendt biologi, materialeudvikling

Oplæg tilgængeligt på: Dansk og engelsk

Jeg forsker i, hvordan vi kan lave en naturtro model af vores celler og organer i laboratoriet. For tiden arbejder jeg mest med muskel- og hjerteceller, hvor vi forsøger at skabe et optimalt miljø for differentiering af disse celler.

Essensen er, at vi gerne vil skabe så god en model som muligt, hvilket kræver, at vi skaber et miljø for cellerne, der er så tæt på virkeligheden som muligt. I øjeblikket er jeg ved at lave et slags "træningscenter", hvor cellerne bliver strukket, når et magnetisk felt aktiveres.

Vi udvikler materialer til 3D-print, bruger disse materialer til at 3D-printe platforme til cellekultur, hvorefter vi overfører cellerne til den platform, vi netop har lavet. Jeg arbejder med funktionelle materialer, der responderer på et eksternt stimuli. Det kan f.eks. være materialer, der ændrer form i et magnetisk felt, udsender et elektrisk signal, når de bliver strukket – eller noget helt tredje.

Min præsentation kommer til at forklare om celler, hvordan vi laver dem, og hvad de kan. Derefter vil jeg beskrive, hvordan vi laver platformene (det er teknisk, men jeg vil gøre mit bedste for at forsimple det) og hvordan vi bruger disse platforme.

Jeg vil mene, at min præsentation henvender sig bedst til klasser, der har en biologisk forståelse, men samtidig også en interesse for fysik og matematik i en teknologisk sammenhæng.

Hvis ønsket, vil jeg også gerne fortælle om min vej fra gymnasiet i det vestjyske (Holstebro) og vejen til DTU.

Fag og faglige nøgleord

Dette oplæg passer for eksempel godt til:

 

Biologi

Bioteknologi

Fysik

Teknologi

 

Nøgleord:

  • 3D print
  • Cellebiologi
  • Lab-on-chip
  • Anvendt biologi
  • Materialeudvikling

Sprog og form på besøget

Klassebesøg eller foredrag?

Dette oplæg kan tilpasses enten til en klasse (op til ca. 28 elever), hvor den ph.d.-studerende har mulighed for at have dialog med eleverne, eller til en større forsamling, så det får karakter af foredrag.

 

Sprog?

Dette oplæg er tilgængeligt på engelsk og dansk.

 

Digitalt eller fysisk besøg?

Den ph.d.-studerende kommer gerne ud på jeres skole til et fysisk besøg.

Øvrig information

 

Er du interesseret i dette oplæg?

Kontakt

Taja Andersen Brenneche
Kommunikationsmedarbejder
AKM
45 25 10 57
https://bookphd.dtu.dk/find-foredrag/alle-foredrag-liste/et-traeningscenter-til-dine-celler
19 APRIL 2025