Hvordan elbiler sørger for at strømmen ikke går

Faglige nøgleord: Electricity, Optimisation, linear algebra, coding, data analysis, forecasting, energy, energy systems

Oplæg tilgængeligt på: Dansk og engelsk

Hvordan undgår man, at strømmen går, når vinden pludselig ikke blæser, eller der går en sky for solen, så solcellerne ikke producerer strøm? Svaret er: hav noget klar, som kan producere ekstra strøm i en fart. Eller hvad gør man, hvis en stor fabrik bruger mindre strøm end forventet? Så gælder det om at have noget klar, som kan sluge overskudsstrømmen.

Denne fleksibilitet kan leveres af elbiler, der bliver styret på en smart måde – til gavn for både elnettet og os alle sammen.

Men hvordan styrer man så elbilerne på en smart måde? Det er fokus for min forskning, der kombinerer dataanalyse med forbrugerbehov, lineær algebra og matematisk optimering samt markedsanalyser og vurdering af økonomisk optimalitet i elmarkeder.

Der er et komplekst samspil, hvor man skal tage højde for svingende elpriser, elbilejernes behov for at blive ladt op, undgå at deres lademønstre overbelaster det lokale elsystem – og samtidig holde styr på det hele, mens man bidrager med fleksibilitet til det generelle elnet.

Min forskning er vigtig, fordi den undersøger, hvordan vi kan fortsætte med at opstille solceller og vindmøller – samtidig med at sikre, at strømmen stadig løber stabilt. Det er vigtigt for Verdensmål 7 (adgang til grøn og stabil energi), men spiller også ind i flere andre mål, som f.eks. nummer 11 (bæredygtige byer og lokalsamfund) og nummer 3, fordi mindre luftforurening fra forbrændingsmotorer bidrager til bedre sundhed.

Min vej til at blive ph.d.-studerende stammer primært fra en konstant nysgerrighed og en række mærkværdige sving på vejen. Jeg vidste ikke, hvad jeg skulle efter gymnasiet – men før gymnasiet vidste jeg det egentlig heller ikke. Én ting var dog sikkert: jeg skulle i hvert fald ikke studere bioteknologi, min studieretning fra gymnasiet, for laboratorier var da noget så forfærdeligt.

Men med en ledestjerne i rygsækken gik sabbatårsrejsen til Japan, Vietnam og senere Spanien, hvor jeg oplevede klimaforandringer på nært hold og blev ramt af en lyst til at arbejde med energi – for det måtte da være noget helt essentielt i en grøn fremtid.

Det førte mig til DTU, hvor jeg blev introduceret til den konstante kamp, det er at levere strøm året rundt. Derfra flød årene sammen, indtil jeg endte i et studiejob med elbiler som metode til at sikre den grønne strøm – og en, to, tre blev jeg ph.d.-studerende, fordi der var så meget mere at finde ud af.

Plus – så skader en ph.d.-titel ikke, hvis jeg en dag skal lave en fondsansøgning, hvis jeg sidder i en start-up.

Fag og faglige nøgleord

Dette oplæg passer for eksempel godt til:

 

Kemi

Samfundsfag
Teknologi

 

Nøgleord:

  • Electricity
  • Optimisation
  • linear algebra
  • coding
  • data analysis
  • forecasting
  • energy
  • energy systems

Sprog og form på besøget

Klassebesøg eller foredrag?

Dette oplæg kan tilpasses enten til en klasse (op til ca. 28 elever), hvor den ph.d.-studerende har mulighed for at have dialog med eleverne, eller til en større forsamling, så det får karakter af foredrag.

 

Sprog?

Dette oplæg er tilgængeligt på engelsk og dansk.

 

Digitalt eller fysisk besøg?

Den ph.d.-studerende kommer gerne ud på jeres skole til et fysisk besøg.

Øvrig information

 

Er du interesseret i dette oplæg?

Kontakt

Taja Andersen Brenneche
Kommunikationsmedarbejder
AKM
45 25 10 57
https://bookphd.dtu.dk/find-foredrag/alle-foredrag-liste/hvordan-elbiler-soerger-for-at-stroemmen-ikke-gaar
10 JULI 2025