Faglige nøgleord: Optiske computerchips, matrixberegninger, nanoskala fysik, energireduktion
Oplæg tilgængeligt på: Dansk og engelsk
Kunstig intelligens (AI) som chatGPT er efterhånden blevet en del af manges hverdag. Det kommer dog ikke uden konsekvenser for miljøet. En enkelt søgning med chatGPT udleder lige så meget CO2 som 20 google søgninger. Derfor er det nødvendigt at kigge nærmere på hvordan beregningerne bag AI bliver lavet.
Mit ph.d- projekt går ud på at lave en programmerbar optisk computer chip, som vil kunne direkte afløse de elektroniske chip som i dag bliver brugt til udregninger bag blandt andet AI. Chippen er lavet på DTU, i et af Danmarks eneste renrum, og består af nanoskala komponenter som vi kan kontrollere ved at påføre en lav spænding. Ved at bruge optiske computerchip kan vi nedbringe strømforbruget for AI beregninger med flere størrelsesordner.
Mit projekt er en del af et større europæisk samarbejde, hvor de forskellige deltagende partnere står for at lave hver sit element til et større optisk neuralt netværk. Min opgave i samarbejdet er at designe og karakterisere de optiske chips.
Lidt om mig. Jeg har altid haft stor interesse inden for fysikken og i løbet af min gymnasietid på Vestfyn fandt jeg ud af at jeg gerne ville læse fysik. Jeg kendte ikke rigtig nogen i København inden jeg startede på DTU, men heldigvis var der mange andre som mig og jeg fandt hurtig en god ny omgangskreds. Inden studiet var jeg overbevist om at min uddannelse skulle bruges til at bygge vindmøller men på studiet blev jeg introduceret for mange andre emner inden for fysikken og kunne godt lide hvordan man kunne bruge matematikken til at lave optiske beregninger.