Faglige nøgleord: Skimmelsvampe, sekundære metabolitter, naturstofkemi, molekylær biologi, genetik, bæredygtighed, kemi, analysekemi, syntetisk biologi, gener
Oplæg tilgængeligt på: Dansk og engelsk
Skimmelsvampe producerer et væld af molekyler: nogle bruges i forbindelse med vækst, reproduktion og overlevelse – disse betegnes som primære metabolitter. Skimmelsvampe producerer også andre molekyler, der ikke er nødvendige for overlevelsen, men alligevel har nyttige funktioner – de kan for eksempel være involveret i signalering til andre mikroorganismer eller bruges i forbindelse med forsvar mod skadedyr eller andre konkurrerende organismer. Molekylerne i denne kategori betegnes som sekundære metabolitter og har, udover deres naturlige funktioner, et hav af anvendelsesmuligheder for mennesket og samfundet.
Sekundære metabolitter bliver produceret via specifikke stofskifteveje, og for skimmelsvampe (samt bakterier og planter) vil generne, der koder for enzymerne involveret i disse stofskifteveje, typisk ligge ved siden af hinanden i genomet – arrangeret i en såkaldt klynge eller gruppe. Viden om og karakterisering af disse gengrupper giver en værdifuld indsigt i mekanismerne bag biosyntesen af sekundære metabolitter. Det kan hjælpe med at sammenligne metabolitproduktion imellem forskellige arter, at forudsige den naturlige funktion af specifikke sekundære metabolitter, samt at udforske vigtige byggesten i særligt spændende stofskifteveje. Derudover kan viden om biosyntesen af sekundære metabolitter bidrage til opdagelse af mere bæredygtige produktionsmetoder for eksisterende molekyler, der ellers ville blive produceret via traditionelle syntetiske veje.
Mit arbejde som PhD-studerende består af karakterisering af skimmelsvampe fra et kemisk og genetisk perspektiv: jeg kombinerer analytisk kemi, molekylærbiologi, bioinformatik og genetik for at belyse sammenhængen mellem sekundære metabolitter og de gengrupper, der koder for deres biosyntese. Jeg har en bachelor i kemi og teknologi fra DTU samt en kandidatgrad i anvendt kemi – også fra DTU – hvor mit speciale omhandlede arbejde med skimmelsvampe og analytisk kemi. Jeg blev anbefalet at søge denne stilling af min specialevejleder og fik derved muligheden for at bygge ovenpå mit kemiske grundlag med biokemi, syntetisk biologi, molekylærbiologi og genetik.
Jeg har altid været stor tilhænger af interdisciplinært arbejde samt arbejde, der støtter en grøn omstilling og et bæredygtigt perspektiv – dette projekt opfylder i den grad disse ønsker, og jeg ville værdsætte muligheden for at videregive min begejstring for skimmelsvampe og alt, hvad de har at byde på. Dette vil jeg i praksis gøre via en veksling mellem præsentation/foredrag og interaktive øvelser.