Udvikling og Opskallering af Elektrolyse Celler

Faglige nøgleord: Elektrolyse, Hydrogen, Energi, Power2X, Materialer

Oplæg tilgængeligt på: Dansk og engelsk

Forskningsområde
Jeg forsker i udvikling og opskalering af protonledende celler. Som en del af min præsentation vil jeg kort nævne den konventionelle elektrolyseteknologi, basisk elektrolyse, men mit primære fokus er på faste oxid-celler. Specifikt udvikler og fremstiller jeg protonledende celler og prøver at løse de udfordringer, der opstår ved opskalering. Jeg vil især dykke ned i tape-casting-teknikken, som anvendes til at fremstille disse celler, samt de praktiske udfordringer, der følger med opskaleringsprocessen.

Bæredygtighedsvinkel
Jeg vil koble udvikling og opskalering af elektrolyseceller til FN’s Verdensmål for bæredygtig udvikling og diskutere udfordringerne ved et elnet baseret på 100 % vedvarende energi, samt hvordan fast oxid-celler kan være en del af løsningen. Derudover vil jeg belyse, hvordan Danmark producerer langt mere vedvarende energi, end vi selv kan forbruge, og hvordan elektrolyse og eksport af brint til store industrinationer som Tyskland og Holland kan bidrage til at dekarbonisere tunge sektorer. Dette vil samtidig mindske Europas afhængighed af russisk gas, som fortsat udgør en væsentlig energikilde. Løbende vil jeg foretage en kritisk og logisk evaluering af løsningen, da fast oxid-celler også har udfordringer.

Hvordan blev jeg PhD-studerende på DTU?
Afslutningsvis vil jeg dele lidt om min egen vej til PhD’en. Jeg havde matematik, kemi og fysik i gymnasiet, fortsatte med at læse kemiingeniør på Aarhus Universitet og er nu i gang med min PhD på DTU Energi. Jeg vil reflektere over de valg, jeg har truffet undervejs, og hvordan jeg altid har sagt til mig selv, at jeg aldrig skulle forske – og stadig ikke ser mig selv som forsker, når jeg er færdig. Jeg vil fremhæve, hvorfor jeg så alligevel valgte at lave en PhD og snakke om de mange spændende muligheder og oplevelser, en PhD kan give. Derudover vil jeg dele mine erfaringer med at tage en PhD, og om det har levet op til mine forventninger.

Hvordan vil jeg involvere eleverne?
Jeg vil medbringe en fast oxid-celle, jeg har fremstillet, så eleverne får mulighed for at se, hvordan en fast oxid-celle ser ud i praksis. Derudover vil jeg gøre undervisningen interaktiv med spørgsmål og quizzer – præcis hvilket format det bliver i, har jeg endnu ikke besluttet.

Jeg håber, at dette oplæg vækker interesse. Afhængigt af elevernes interesser og nysgerrighed kan jeg tilpasse undervisningens fokus, så den bliver mest mulig relevant for dem. Glæder mig til at høre fra jer.

Fag og faglige nøgleord

Dette oplæg passer for eksempel godt til:

 

Kemi

Teknologi

 

Nøgleord:

  • Elektrolyse
  • Hydrogen
  • Energi
  • Power2X
  • Materialer

Sprog og form på besøget

Klassebesøg eller foredrag?

Dette oplæg kan tilpasses til en klasse (op til ca. 28 elever), hvor den ph.d.-studerende har mulighed for at have dialog med eleverne.

 

Sprog?

Dette oplæg er tilgængeligt på engelsk og dansk.

 

Digitalt eller fysisk besøg?

Den ph.d.-studerende kommer gerne ud på jeres skole til et fysisk besøg.

Øvrig information

Dette oplæg er ikke tilgængeligt i uge 21, 25, 29, 30, 38, 41 og 42 i 2025. 

Er du interesseret i dette oplæg?

Kontakt

Taja Andersen Brenneche
Kommunikationsmedarbejder
AKM
45 25 10 57
https://bookphd.dtu.dk/find-foredrag/alle-foredrag-liste/udvikling-og-opskallering-af-elektrolyse-celler
19 APRIL 2025